Madeira

Wat is Madeira

Madeira is een versterkte wijn. D.w.z. door middel van toevoeging van neutrale wijnalcohol wordt de natuurlijke vergisting van het druivensap gestopt. Madeira wordt gemaakt volgens een unieke methode. Traditioneel wordt de net versterkte wijn langzaam verwarmd onder invloed van het klimaat op dit subtropische eiland.

Er zijn 4 verschillende stijlen: dry (droog), medium dry (half droog), medium sweet (half zoet) en sweet (zoet). Wijnalcohol wordt toegevoegd tijdens de vergisting op het moment dat het natuurlijke suikergehalte het gewenste niveau bereikt heeft. Dit heeft als gevolg dat de vergisting stopt en zo blijven er onvergiste restsuikers over. Deze bijzondere methode van het verwarmen van de wijn is ontstaan in de 17e en 18e eeuw nadat wijn die meegenomen werd als ballast op de handels schepen naar het oosten en Amerika aanzienlijk beter smaakte na terugkeer. Het resultaat was een wijn met toegenomen concentratie van smaak.

Het eiland Madeira
Madeira ligt in de Atlantische oceaan zo’n 600 km te westen van Marokko en is Portugees grond gebied. In oppervlakte is het eiland bijna even groot als de provincie Utrecht. Het eiland is ontdekt in 1419 door de Portugese marinier Goncalves Zarco. Hij was erop uitgezonden om de westkust van Afrika te onderzoeken en raakte van koers. Na zijn terugkomst sprak hij van een mooi dicht bebost eiland met diverse bergen. Hij noemde zijn ontdekte eiland: Madeira , naar het Portugese woord hout. Vrij snel na zijn ontdekking werd Zarco door Prins Henry benoemd tot gouverneur van het eiland met de opdracht om er suikerriet en wijngaarden aan te planten. Beide gewassen deden het goed in de vruchtbare vulkanische grond. ( rijk in ijzer, mineralen en organisch materiaal) en milde klimaat. In 1445 werd de eerste Madeira geproduceerd. Snel werd Madeira wijn het belangrijkste product van het eiland. De export kwam vanaf 1665 opgang. Dat Madeira wijn later een belangrijk onderdeel ging vormen in het Amerikaanse leven blijkt wel uit het feit dat de ondertekening van de Declaration of Independence getoast werd met een glas Madeira. George Washington zei: “drink a pint of Madeira at dinner daily” Opvallend is dat de Engelsen door de Amerikanen geleerd hebben hoe mooi Madeira echt was.

Klimaat
Madeira heeft 7 micro klimaten. Het temperatuur verschil tussen het binnenland op grote hoogte en Funchal centrum kan wel 15ºC zijn. Met iedere 100m hoogteverschil gaat de temperatuur 1ºC omlaag bij stijging in hoogte.

Wijngaarden
De totale aanplant van druiven is 440ha. Als een vuistregel geldt dat hoe hoger de gelegen de wijngaard hoe hoger het zuurgehalte is in de druiven en hoe droger de wijn. Dus onder de 300 m hoogte wordt het meest Malvasia aangeplant voor het zoetste type Madeira. In de hogere regio’s wordt normaal Sercial aangeplant, de druif verantwoordelijk voor de droogste Madeira’s. 50% van druiven voor Blandy’s zijn afkomstig uit de Camara dos Lobos regio. Verder voor groot deel uit San Vicente regio.

Druivenrassen
De volgende druivensoorten werden traditioneel gebruikt om Madeira te produceren: Sercial (droog), Verdelho (half droog), Bual (half zoet) en Malmsey (zoet). Op dit moment worden bij Blandy’s alleen de Madeira’s van 5 jaar en ouder van deze nobele druiven gemaakt. Momenteel is de Tinta Negra druif verantwoordelijk voor 80% van de totale aanplant, na phylloxera is dit druivenras sterk in opkomst gekomen. Van origine is Tinta Negra afkomstig uit Colares regio in Portugal waar hij onder de naam Casta Molar bekend is. De opbrengst per ha is vrij hoog t.o.v. van andere druivensoorten: ca. 80hl/ha.

Vinificatie
Madeira is een versterkte wijn met tussen de 18º en 19º alcohol. Wijnalcohol wordt toegevoeg om de natuurlijke zoetheid te behouden. Daarna wordt de wijn opgevoed in houten fusten. De Malmsey en de zoete en half zoete Tinta Negra wijnen worden gemaakt volgens de autovinificatie methode, net als Port. Alle druivensoorten krijgen een 24 uur koude inweking. De druiven worden geheel ontsteeld. Alleen wilde gistsoorten worden gebruikt. Vergisting van maximaal 1º alc per dag met een max temperatuur van 24ºC. Om de vergisting te stoppen wordt wijnalcohol toegevoegd van 97% alc. Deze alcohol wordt door de regering geleverd.

 • Blandy's Rainwater

  €17,95

  BestelDetails
 •  
  Blandy's Rainwater

  €17,95

  Bestel

  Details

 • Blandy's Duke of Clarence

  €17,95

  BestelDetails
 •  
  Blandy's Duke of Clarence

  €17,95

  Bestel

  Details

 • Blandy's Alvada 0,5 L

  €17,95

  BestelDetails
 •  
  Blandy's Alvada 0,5 L

  €17,95

  Bestel

  Details

Pagina(s):   1 
Artikel 1 tot en met 3 (van 3 artikelen)