Horta Osório

H.O. Horta Osorio Wines
H.O. wijngaard in de Douro
houten vaten
H.O. kwaliteitswijnen

H.O. maakt geweldige kwaliteitswijnen in de Douro


De Horta Osório-familie beheert haar wijngaarden en maakt al wijnen sinds de 18e eeuw in het Douro gebied. De Douro in Portugal is de oudste afgebakende en gereguleerde regio ter wereld! In 1942 plantte de huidige eigenaar, José António Horta Osório, de belangrijkste wijngaard van de Quinta. José is een man met grote kennis en passie voor wijn. In 2008 besloot hij een flinke investering te doen en begon een grondige herbebouwing van de wijngaard, waarbij deze ook flink werden uitgebreid door aankopen van naburig gelegen grond waardoor de wijngaarden nu ca. 40 Hectare groot zijn. Voor 2009 werden de wijnen voornamelijk plaatselijk verkocht maar vanaf de oogst in 2010 kwam hier verandering in. Vanaf nu werden de wijnen verspreid onder de nieuwe naam, Horta Osório Wines. De wijn "H.O. - Colheita 2010" markeert de geboorte van de HO-Horta Osório Wijnen en toont de grote ambitie van het persoonlijke project van José. De kwaliteit van de geproduceerde wijnen in 2010 waren zo hoog dat dit een stimulans gaf om door te gaan op de ingeslagen weg en nieuwe wijnen, zoals Achado, toe te voegen aan de nieuwe lijn wijnen. In 2012 bouwde José, op 82-jarige leeftijd, een splinternieuw wijnhuis die opvalt door de bijzondere architectuur en design. Het ontwerp ondersteunt lokale materialen, waaronder schalie, en is strategisch gelegen op de top van de berg, waar men het prachtige uitzicht op het Serra do Marão Valley in het westen en de Corgo-rivier in het oosten kunt genieten. Ook alle RVS cuves en wijnbouw apparatuur zijn volledig vernieuwd.

Alle wijnen van Horta Osório worden uitsluitend gemaakt van druiven van de eigen wijngaarden, waar behalve de oude wijnstokken, nieuwe wijnstokken werden geplant met de beste traditionele druivenrassen van de Douro. De druiven worden geoogst als ze een perfecte fenolische rijpheid hebben die gewoonlijk in de vierde week van september voorkomt. Het gehele oogstproces wordt handmatig uitgevoerd waardoor zorgvuldige selectie mogelijk is. De druiven worden vervoerd van de wijnstok naar de wijnmakerij in kleine 20 kg baskets om ervoor te zorgen dat de druiven in perfecte staat zijn wanneer ze bij de wijnmakerij aankomen. Het fermentatieproces wordt zorgvuldig gecontroleerd en bewaard bij een geregelde temperatuur. De witte druiven worden nog in een speciale koelruimte bewaard voordat met persen wordt begonnen.

H.O. Horta Osorio Medals
In 2016 zijn wij nog zelf langs geweest bij dit wijnhuis en we verbaasden ons over de professionele en passionele manier van werken! Ook de wijngaarden lagen er zo mooi en goed onderhouden bij dat we erg onder de indruk waren. Mede daarom maakt dit Portugese wijnhuis zulke hoge kwaliteitswijnen, proef en laat je overtuigen van de door ons exclusief geïmporteerde wijnen.